måndag 23 april 2007

Svenska namn forts =)

Idag har Göran namnsdag, och eftersom min Maria kallas för Göran av vissa så får det namnet vara med idag.

GÖRAN

Göran var ett stort modenamn under 40- och 50-talen, 1950 låg det på tionde plats på topplistan. En sådan modevåg gör alltid namnet ovanligt när det är dags för namnbärarna att bli få barnbarn. De senaste åren har därför bara en handfull pojkar i varje årskull fått Göran som tilltalsnamn. Som andranamn lever Göran kvar, förmodligen just för att glädja morfar eller farfar. Göran är därför ett av de 100 vanligaste förnamnen bland de yngsta. I hela befolkningen är det dock ett av de 20 vanligaste. Göran stavades i äldre tider Jöran eller Jören. På 1500-talet var Jöran ett modenamn men förlorade sedan terräng till Georg. När Göran åter blev vanligt på 1900-talet tog därför stavningen med G överhanden.
Trots att namnet varit så enormt vanligt fick Göran namnsdag först 1986. Sedan 1993 delas dagen med Georg.

MARIA

Var nionde flicka som föds i dag får Maria som förnamn. Det gör Maria till det i särklass populäraste namnet i Sverige bland de yngsta. I de äldre generationerna är bilden likartad, Maria är överlägsen etta i hela befolkningen. Det finns nära 450.sect.000 kvinnor som heter Maria.
Men Maria är ett typiskt andranamn i dag, bara var 24:e flicka som får Maria som förnamn har det som tilltalsnamn. Den som går ut till ett genomsnittligt dagis finner alltså att det inte är så många flickor som lystrar till Maria även om de heter så.
Maria är inte ens ett av de 70 vanligaste tilltalsnamnen bland de minsta.
Maria har varit ett av de mest omtyckta namnen ända sedan Gustav Vasas tid, före reformationen ansågs det hädiskt att använda Jesu moders namn som dopnamn.
Maria är också ett av de vanligaste, om inte det allra vanligaste, namnen i den kristna världen. Så döps till exempel en fjärdedel av flickorna på Irland till Mary.
På 1700-talet hade Maria namnsdag den 25 mars som är Maria bebådelsedag. 1806 fick Maria ta över platsen den 28 februari som tidigare var ärad åt en egyptisk eremit vid namn Makarius.
Vad Maria egentligen betyder är mycket omtvistat, möjligen gåva eller älskad. Men klart är att Maria kommer från hebreiskans Mirjam.

Popularitet idag: Minskar
Placering på namntoppen: 556

EMIL

Emil, Ida, Lina och Alfred. Alla namnen finns med i Astrid Lindgrens böcker om illbattingen från Lönneberga och alla blev de modenamn efter filmerna på 70-talet.
I mitten av 90-talet nådde Emils popularitet troligen sin kulmen då det tog sig in på namnens 10-i-topp. De senaste åren har Emil backat några placeringar på listan.
Emil var också ett modenamn i början och slutet av 1800-talet. Men det var knappast lika vanligt som nu.
Namnet har använts i Sverige sedan 1700-talet och har haft plats i almanackan sedan 1790. Emil härstammar från latinets Æmilius via den franska varianten Émile. Emil anses betyda ungefär den flitige.

EVA

Liksom Adam är Eva ensamt namnsdagsbarn på sin dag. Orsaken är att almanacksmakarna ansåg att en del dagar var så speciella att de inte borde fungera som vanliga namnsdagar med två namn i kalendern. Fram till 1901 var det dock precis tvärt om, då var julafton en av de få dagarna på året då två namn, Adam och Eva, stod i kalendern.
Det blir allt färre barn som kan fira namnsdag på julafton. Eva var ett mycket populärt namn från 40-talet fram till 70-talet men har sedan dess minskat i popularitet. I slutet av 80-talet åkte Eva ut från tilltalsnamnens 100-i-topp och när 1900-talet gick mot sitt slut åkte Eva ut från 200-i-topp.
Julaftonens namnsdagsbarn är som bekant den första kvinnan enligt Bibeln. Eva kommer från ett hebreiskt ord som betyder livgivande. Före reformationen var det ovanligt att Eva användes som förnamn i Sverige, under medeltiden var namnet närmast avskytt då ju Eva fört synden till världen.

Varför Eva? Jag heter Eva i andra namn. Min mamma heter Eva det gör även My och hennes mamma. Vill tillägga att populariteten ökar för namnet Eva. =)

Någon som saknar sitt namn? =)

2 kommentarer:

Anonym sa...

varför bara svenska namn!!!!

Anonym sa...

tack för att du tog fram mitt namn... var intressant läsning/Emil...