söndag 22 april 2007

Svenska namn

MY

My har nu säkert etablerat sig som ett av de vanliga förnamnen. Det finns över 3.sect.600 svenskor som heter My men bara ett hundratal av dem är över 30 år gamla. Ökningstakten har alltså varit enorm.
My var ett av de 100 vanligaste namnen under stora delar av 80-talet och var flera gånger ett av de 70 vanligaste under 90-talet.
My är, som de flesta nyblivna föräldrar säkert vet, en litterär skapelse. Lilla My är en av figurerna i Tove Janssons berättelser om Mumintrollen.
My är också en bokstav i det grekiska alfabetet.
Trots namnet stora popularitet bland barnen i dag så ströks det ur almanackan när 2001 års namnlängd gjordes upp.


SARA

Sara var det sena 80-talets drottning på namntoppen. 1989 fick 41 av 1.sect.000 flickor Sara som tilltalsnamn, vilket gjorde Sara till överlägsen etta bland flicknamnen. Men sedan 1991 har Emma dominerat scenen och har glidit allt längre ner på namntoppen och har nu ramlat ut från 10-i-topp.
Sara kommer dock att vara ett mycket vanligt namn bland små flickor i många år framöver. Det är fortfarande över 600 flickor som får Sara som tilltalsnamn varje år.
Sara var också populärt runt förra sekelskiftet, men inte alls som i dag. Det var aldrig med på 10-i-topp den gången. Det finns i dag över 56.sect.000 som heter Sara vilket gör namnet till ett av de 35 vanligaste.
Sara användes som dopnamn i Sverige för första gången i mitten av 1400-talet. Efter reformationen blev namnet riktigt populärt och kom in i almanackan redan på 1600-talet. Sedan 1698 har Sara behärskat 19 juli och därmed utgjort starten på fruntimmersveckan.
Sara är ett hebreiskt namn som betyder furstinna. I Bibeln är Sara Abrahams krutgumma till maka som föder sonen Isak vid 90 års ålder.

Sara har namnsdag 19 Juli

JOSEFIN

Josefin är ett av 80- och 90-talens största modenamn. 1993 nådde modevågen sin kulmen då Josefin blev 2:a på namntoppen bara slagen av omöjliga Emma. 1994 knep Josefin bronsplatsen men har sedan dess halkat ända ner till 18:e plats på topplistan.
I universitetsstäderna övergav man Josefin redan tidigt på 90-talet, de trendkänsliga ställena överger ofta modenamn först av alla.
Josefin är bildat av namnet Josef som betyder må Gud föröka.

Som vi redan vet så finns inte Josefin med i almenackan, vi får nöja oss med Josefinas namnsdag den 19 mars

2 kommentarer:

Anonym sa...

HIHI...vad roligt med lite namninfo hihi...

Anonym sa...

vad står det om Emil?